Kini, kita memerlukan lebih perlindungan
antioksidan berbanding dulu. Pencemaran, pendedahan kepada cahaya matahari,
tekanan dan gaya hidup tidak sihat menghasilkan radikal bebas yang boleh
merosakkan sel dan DNA dalam tubuh.
10 Makanan Utama yang Mengandungi Vitamin C yang Tinggi
Makanan #1: Bell Peppers
- Salah satu daripada sumber Vitamin C terbaik.
- Bell Peppers Merah mengandungi lebih banyak vitamin C daripada Bell Peppers Hijau.
- Satu hidangan kira-kira satu biji Bell Peppers merah kecil, mempunyai 125 mg vitamin C. Ini adalah 140 peratus daripada keperluan harian Vitamin C yang disyorkan untuk lelaki dan 165 peratus bagi wanita.
- Bell Peppers Hijau mempunyai 80 mg vitamin C dalam saiz hidangan yang sama.
Makanan #2: Kiwi
- Kiwi mempunyai kandungan Vitamin C yang paling tinggi berbanding semua buah-buahan.
- Satu hidangan (100 g , 1 1/3 cawan buah kiwi) mengandungi 93 mg vitamin C, bersamaan dengan 103 dan 124 peratus daripada keperluan harian untuk lelaki dan wanita.
Makanan #3: Brokoli
- Brokoli merupakan satu lagi sumber yang sangat baik vitamin C.
- Satu cawan / 100g, mempunyai kira-kira 90 mg vitamin C.
- Ini adalah 100 peratus daripada keperluan harian untuk lelaki dan 120 peratus bagi wanita.
Makanan #4: Betik
- Betik juga adalah sumber yang baik vitamin C.
- Sebiji betik memberikan anda 96 mg vitamin C, yang sepadan dengan 106 dan 128 peratus daripada pengambilan harian bagi lelaki dan wanita, masing-masing.
Makanan #5: Strawberi
- Strawberi mengandungi Vitamin C paling banyak dalam kalangan buah beri.
- Satu hidangan strawberi segar mempunyai 60 mg vitamin C.
- Ini adalah 67 peratus daripada pengambilan harian yang disyorkan untuk lelaki dan 80 peratus bagi wanita.
Makanan #8: Tembikai Melon
- Satu biji besar tembikai / 100 g memberi 37 mg vitamin C, atau 41 peratus dan 50 peratus daripada keperluan harian untuk lelaki dan wanita, masing-masing.
Sumber : http://www.livestrong.com
Vitamin C adalah salah satu antioksidan penting
yang diperlukan oleh badan untuk menyokong kesihatan jantung, kesihatan imun,
keutuhan sel serta kesihatan mata, gusi, gigi, tulang, otot dan pembuluh darah.
Vitamin C terdapat dalam banyak
sayur-sayuran dan buah-buahan, serta bijirin. Keperluan harian yang disyorkan
adalah berbeza-beza mengikut jantina (75 miligram untuk wanita dan 90 mg untuk
lelaki setiap hari). 10 Makanan Utama yang Mengandungi Vitamin C yang Tinggi
Makanan #1: Bell Peppers
- Salah satu daripada sumber Vitamin C terbaik.
- Bell Peppers Merah mengandungi lebih banyak vitamin C daripada Bell Peppers Hijau.
- Satu hidangan kira-kira satu biji Bell Peppers merah kecil, mempunyai 125 mg vitamin C. Ini adalah 140 peratus daripada keperluan harian Vitamin C yang disyorkan untuk lelaki dan 165 peratus bagi wanita.
- Bell Peppers Hijau mempunyai 80 mg vitamin C dalam saiz hidangan yang sama.
Makanan #2: Kiwi
- Kiwi mempunyai kandungan Vitamin C yang paling tinggi berbanding semua buah-buahan.
- Satu hidangan (100 g , 1 1/3 cawan buah kiwi) mengandungi 93 mg vitamin C, bersamaan dengan 103 dan 124 peratus daripada keperluan harian untuk lelaki dan wanita.
Makanan #3: Brokoli
- Brokoli merupakan satu lagi sumber yang sangat baik vitamin C.
- Satu cawan / 100g, mempunyai kira-kira 90 mg vitamin C.
- Ini adalah 100 peratus daripada keperluan harian untuk lelaki dan 120 peratus bagi wanita.
Makanan #4: Betik
- Betik juga adalah sumber yang baik vitamin C.
- Sebiji betik memberikan anda 96 mg vitamin C, yang sepadan dengan 106 dan 128 peratus daripada pengambilan harian bagi lelaki dan wanita, masing-masing.
Makanan #5: Strawberi
- Strawberi mengandungi Vitamin C paling banyak dalam kalangan buah beri.
- Satu hidangan strawberi segar mempunyai 60 mg vitamin C.
- Ini adalah 67 peratus daripada pengambilan harian yang disyorkan untuk lelaki dan 80 peratus bagi wanita.
Makanan #6: Oren
- Bila sebut vitamin C pasti semua orang teringat oren.
- Satu oren kecil / 100 g mempunyai 53 mg vitamin C, yang sepadan dengan 60 peratus dan 71 peratus daripada keperluan harian untuk lelaki dan wanita, masing-masing.
- Jus oren juga merupakan sumber yang baik vitamin C dan boleh mengandungi sebanyak 124 mg dalam satu cawan.
- Bila sebut vitamin C pasti semua orang teringat oren.
- Satu oren kecil / 100 g mempunyai 53 mg vitamin C, yang sepadan dengan 60 peratus dan 71 peratus daripada keperluan harian untuk lelaki dan wanita, masing-masing.
- Jus oren juga merupakan sumber yang baik vitamin C dan boleh mengandungi sebanyak 124 mg dalam satu cawan.
Makanan #7: Nanas
- 100g buah nanas atau kira-kira 1/9 buah keseluruhannya, mempunyai 48 mg vitamin C, yang sepadan dengan 53 peratus dan 64 peratus daripada keperluan harian untuk lelaki dan wanita, masing-masing.
- 100g buah nanas atau kira-kira 1/9 buah keseluruhannya, mempunyai 48 mg vitamin C, yang sepadan dengan 53 peratus dan 64 peratus daripada keperluan harian untuk lelaki dan wanita, masing-masing.
Makanan #8: Tembikai Melon
- Satu biji besar tembikai / 100 g memberi 37 mg vitamin C, atau 41 peratus dan 50 peratus daripada keperluan harian untuk lelaki dan wanita, masing-masing.
Makanan # 9: Grapefruit
-Limau gedang adalah satu lagi buah-buahan sitrus yang merupakan sumber vitamin C yang baik.
-Limau gedang adalah satu lagi buah-buahan sitrus yang merupakan sumber vitamin C yang baik.
-
1/2 merah jambu atau merah limau gedang mempunyai 31 mg vitamin C, yang sepadan
dengan 34 peratus dan 41 peratus daripada keperluan harian untuk lelaki dan
wanita , masing-masing.
- Anggur putih mempunyai lebih sedikit dengan 33 mg vitamin C dalam 100 g. Limau gedang keseluruhan berat sekitar 250 g dan mempunyai kira-kira 77-80 mg vitamin C, menurut USDA.
Makanan #10: Bijirin
- Selain daripada sumber semula jadi vitamin C, banyak bijirin telah diperkayakan dengan asid askorbik dan oleh itu, juga menyediakan vitamin.
- Baca label makanan untuk memastikan bahawa bijirin yang telah diperkayakan dengan vitamin C.
- 100g bijirin boleh mempunyai sehingga 200 mg vitamin C.
- Anggur putih mempunyai lebih sedikit dengan 33 mg vitamin C dalam 100 g. Limau gedang keseluruhan berat sekitar 250 g dan mempunyai kira-kira 77-80 mg vitamin C, menurut USDA.
Makanan #10: Bijirin
- Selain daripada sumber semula jadi vitamin C, banyak bijirin telah diperkayakan dengan asid askorbik dan oleh itu, juga menyediakan vitamin.
- Baca label makanan untuk memastikan bahawa bijirin yang telah diperkayakan dengan vitamin C.
- 100g bijirin boleh mempunyai sehingga 200 mg vitamin C.
-
Satu cawan adalah saiz hidangan yang biasa dan berat kira-kira 30 g.
-
Ia boleh mempunyai kira-kira 61 mg vitamin C atau 68 peratus dan 81 peratus
daripada keperluan harian untuk lelaki dan wanita masing-masing.
Sumber : http://www.livestrong.com
Dalam Shaklee pun ada Vitamin C!
Sustained Release Vita-C Plus |
Hubungi saya
untuk konsultasi berkaitan produk Shaklee :)
Eva
Matt's
ID: 1105221
Call/SMS/Whatsapp 013-8187984
ID: 1105221
Call/SMS/Whatsapp 013-8187984
OR
Pengedar Shaklee Sabah | Pengedar Shaklee Kota Belud | Pengedar
Shaklee Seluruh Malaysia
No comments:
Post a Comment